När livet pendlar mellan två streck i en testkassett

Det är dags att sätta punkt för min exkursion på marknaden för medicinska självtester. I veckan har jag äntligen mobiliserat tillräckligt med viljestyrka för att genomföra de två sista: prostatatestet och tarmtestet. Min korta recension över testerna lyder: Inte behagfullt. Och min långa och utförliga recension blir följande:Alla testpaket

Vare sig prostatatestet eller tarmtestet kan rekommenderas för dig som är känslig för livets basala realiteter: blod och avföring. För att få fram PSA-värdet, som indikerar godartad prostataförstoring, infektion i prostatakörteln eller cancer, krävdes ett blodprov med lansett. När väl fingertoppen perforerades sögs en bloddroppe upp i en plastpipett som pressades ut testkassetten, varvid 4-5 droppar av en spädningsvätska tillfördes. Sen återstod 15 minuter av ångestfylld väntan. Min framtid skulle pendla mellan två streck. Om ett rött streck uppenbarar sig i testfönstret betyder det att PSA-värdet är normalt och en fortsatt bekymmerfri dag att se fram emot. Två streck skulle däremot vända tillvaron upp och ned, i alla fall tillfälligt. Det blev en väldigt lång kvart. När mobilens alarm ljöd framträdde endast ett streck och ångesten svepte omedelbart bort.

Ett par dagar senare vad det dags för tarmtestet. Det bjöd inte på någon känslomässig dramatik, däremot på logistiska och praktiska utmaningar. Jag befarade att det skulle utföras på det klassiska sättet där en gnutta av resultatet från toalettbesöket skulle skickas till ett laboratorium, men så skulle det inte gå till. Istället skulle det utföras i sin helhet på toaletten.

Testpaketet innehöll två förpackningar med testpapper och testpulver. Men innan själva testet genomfördes skulle toalettvattnets kvalitet kontrolleras med ett testpapper. Om det inte indikerar några föroreningar kan testet i sin helhet genomföras. Det innebär att man gör det man ska och sedan släpper man ned ett nytt testpapper. Om det framträder ett plustecken i blått på pappret inom två minuter påvisar detta blod i tarmen. Proceduren ska genomföras vid ytterliga två toalettbesök. Slutligen återstår funktionskontrollstestet som innebär att testpulvret töms ned i den renspolade toalettskålen, varpå ett nytt testpapper släpps ned i skålen. Efter två minuter färgas pappret blått, vilket betyder att testet fungerar som det ska.

Det blev ett minst sagt omständligt test och jag var påtagligt lättad när allt var överstökat. I synnerhet när inget av testpappren larmade om inre blödningar i tarmpaketet. Nu ska jag smälta mina nya kunskaper, erfarenheter och intryck som självtesterna bjöd på och återkommer med en sammanvägd bedömning och analys efter semestern. Njut nu av sommaren!

Håkan Svärdman

 

Spridningsknappar

  • Digg
  • Facebook
  • StumbleUpon
  • Technorati
  • LinkedIn
  • Google
  • del.icio.us
  • MySpace


Kommentarer

Inga kommentarer

Lägg till kommentar

Du kan skriva en kommentar eller skicka en trackback från din egen blogg. Alla kommentarer måste följa våra regler.

Obligatoriska fält *

*