Veckans tester visar att jag saknar anlag för fetma och antikroppar mot magsårsbakterien Helicobacter pylori.

För mycket av stress, snabbmat, alkohol och en aggressiv personlighetstyp var receptet för magsår under min ungdom på 1980-talet. Behandlingen bestod ofta av Novalucol, Losec och en livsstilsomläggning. Men samtidigt i Perth i västra Australien var landsortsläkaren Barry Marshall och patologen Robin Warren en bakterie – Helicobacter pylori – på spåret, som de misstänkte kunde vara boven i dramat. För att övertyga sig själva och den samlade expertisen svepte Marshall en helicobactercocktail. Det dröjde inte mer än en vecka så kunde han konstatera att magsäcken hade inflammerats. Däremot skulle det dröja mer än ett decennium förrän expertisen enades om orsaken till magsår och hur åkomman ska behandlas. År 2005 tilldelades Marshall och Warren Nobelpriset i fysiologi och medicin för sin bedrift. Och idag kan vi som hälsokonsumenter köpa magsårtest på apoteken, som indikerar ifall man har antikroppar mot Helicobacter pylori, vilket jag har prövat i veckan. Resultatet blev lyckligtvis negativt, men i sedvanlig ordning krävdes blod. Med hjälp av en lansett av den sämre modellen perforerades huden, men inte tillräckligt för att pressa fram tillräckligt med blod ned i testkasseten. Varför jag nödgades att tillgripa ett grövre instrument – en synål som steriliserats över en tändstickslåga. Efter 15 minuter kunde kassetten avläsas. Endast ett rött sträck avtecknades som indikerar att jag saknar antikroppar mot helicobacter. Hade antikroppar funnits rekommendera testtillverkaren ett besök hos läkaren omgående.

Som jag nämnde i mitt inlägg i förra veckan har jag ett BMI på 26,04. Gränsen för övervikt är 25. Därför var det extra spännande att koda in sig på testföretagets hemsida för att ta del av resultatet från gentestet för överviksanlag. Testet krävde inget blod, utan det räckte med att topsa kindens insida och skicka in bomullspinnen till laboratoriet för analys.

Om jag är bärare av fetmagenen hade det onekligen varit ett starkt bevis för att min livsföring motverkar mina biologiska förutsättningar. Analyssvaret gav emellertid ett annat tre besked:

 1. ”Testet visar att du inte har en ökad risk för övervikt och fetma”
 2. ”Testet visar att du har anlag för ett högre BMI när kosten består av mycket fett”
 3. ”Testet visar att du en ökad risk för högre nivåer av blodfetter.”

Och på basis av detta får jag tipsen att:

 1. Äta en balanserad kost och ägna mig åt regelbunden fysisk aktivitet
 2. Hålla fettintaget under 30 procent.
 3. Äta fet fisk, valnötter, majsolja, oliver och avokado.

Dessa tips gillar jag. Nu återstår bara prostata- och tarmtestet, men innan jag gör dessa tänker ta några dagars semester och återkommer med resultatet om drygt två veckor.

Håkan Svärdman

Spridningsknappar

 • Digg
 • Facebook
 • StumbleUpon
 • Technorati
 • LinkedIn
 • Google
 • del.icio.us
 • MySpace


Kommentarer

Inga kommentarer

Lägg till kommentar

Du kan skriva en kommentar eller skicka en trackback från din egen blogg. Alla kommentarer måste följa våra regler.

Obligatoriska fält *

*