Det är lugnt! Jag tål gluten och behöver inte oroa mig för mitt kolesterolvärde

Jag har ett resultat. Under den gångna veckan har jag utfört självtesterna för glutenintolerans och kolesterol. Båda testerna krävde blod, vilket fixades med hjälp av lansetter. Glutentestet utfördes genom att ett litet kapillärrör fylldes med blod som sedan placerades i ett provrör med en testvätska. Därefter stoppades en teststicka ned i provröret. Efter fem minuter kunde slutresultatet avläsas. Endast ett rött streck framträdde och kunde därför föga förvånande konstatera att jag inte är glutenintolerant. Borde rimligen vid min ålder hunnit noterat några av de vanligaste symptomen.

För att uppnå ett rättvisande resultat vid kolesteroltestet bör det enligt bruksanvisningen göras tidigt på morgonen. Under veckan har emellertid varken tillfället eller engagemanget infunnit sig för att följa rekommendationen. Istället gjorde jag testet strax innan lunchen, fem timmar efter frukost. I likhet med blodsockertestet skulle en bloddroppe appliceras på en testskiva av papp och även här uppstod svårigheteGlutentestr att avläsa resultatet gentemot de sex olika nyanserna av gröna fält. Och det skulle göra tre minuter efter appliceringen, vilket ökade pressen och slutligen bestämde jag mig för resultatet låg mellan 5,2 – 5,9 mmol/l. Värdet bör ligga under 5,0 mmol/l. Alltså något i överkant, vilket även noterades vid min senaste hälsokontroll hos Karolinska, då värdet uppgick till 5,5 mmol/l. Detta indikerar att testet är hyggligt tillförlitligt även för en oprövad testare.

Enligt Vårdguiden har jag ett lätt förhöjt kolesterolvärde som i kombination med hjärt- kärlsjukdomar eller övervikt skulle kunna vara en riskfaktor. Hittills har inga symptom på dessa sjukdomar uppmärksammats, däremot har jag ett BMI på 26,04 vilket kan betyda att jag är överviktig. Mitt midjemått ligger emellertid 8 cm under referensvärdet på 102 cm och kroppfettnivån vid hälsokontrollen uppgick till 20,2 procent, vilket ligger under referensvärdet på 25 procent. Slutsats: Ingen överviktig däremot en kraftig benstomme och muskelmassa (självdefinierad kroppskonstitution)  Och när jag inte röker finns det heller ingen anledning till oro, enligt Vårdguiden. Jag har dock starka motiv att fortsätta på den inslagna vägen med undvika större mängder av fett kött, charkprodukter och feta mejeriprodukter och istället satsa på fisk, grönt och havregryn för att hålla kolesterolet i schack. Och på tal om övervikt så tänker jag härnäst skicka in gentestet som ska avslöja ifall jag har anlag för övervikt och genomföra magsårtestet.

Håkan Svärdman

Spridningsknappar

  • Digg
  • Facebook
  • StumbleUpon
  • Technorati
  • LinkedIn
  • Google
  • del.icio.us
  • MySpace


Kommentarer

Inga kommentarer

Lägg till kommentar

Du kan skriva en kommentar eller skicka en trackback från din egen blogg. Alla kommentarer måste följa våra regler.

Obligatoriska fält *

*