Det hettar till för Republikanerna

Det hettar nu till för republikanerna. I korta ordalag kan sägas att Cruz och Kasich nu ingår partnerskap inför primärvalet i Indiana som är av karaktären ”the winner takes it all”. Om Trump får flest röster i Indiana kommer han närmare de 1237 delegater som krävs för att säkra sin plats som republikanernas presidentkandidat. Nu tror Cruz och Kasich att det är bättre om bara en av dem ställer upp i Indiana. Vi får se vad som händer 3 maj när primärvalet sker i Indiana.

Femton kandidater ställde initialt upp men nu är bara fem kvar. Hillary Clinton leder fortfarande rejält över Bernie Sanders. Här känns det idag som en lågoddsare att Hillary blir demokraternas presidentkandidat. Men när det gäller Demokraterna Status Primärvalrepublikanerna så blir det mer och mer av en dokusåpa. Det finns tre kvarvarande kandidater (Trump, Cruz, Kasich) och Trump leder stort efter en tydlig seger i New York, Connecticut, Delaware, Maryland, Pennsylvania, Rhode Island. I praktiken är Kasich avhängd från tätklungan men nu har Cruz och Kasich gått samman i ett sista försök att hindra Trump från att bli republikanernas presidentkandidat. Ett gissel verkar vara att väljarna nu ser spelet som antidemokratiskt och ställer sig frågande kring varför republikanerna överhuvudtaget håller primärval om de inte respekterar utfallet. Detta blev extra tydligt under primärvalen i de mindre delstaterna efter New York där Trump vann överlägset i alla dessa fem. När den republikanska kandidaten Marco Rubio hoppade av hade han säkrat 169 delegater, dvs. fler än vad Kasich har idag.

I stapeldiagrammen ovan/nedan visas ställningen efter senaste primärvalet i New York inklusive de fem mindre. Staplarna rymmer också de så kallade superdelegaterna som får rösta fritt. Det finns 712 superdelegater inom demokraterna. Enligt New York Times stödjer idag 502 stycken av dessa Hillary Clinton och 38 stödjer Bernie Republikanerna Status PrimärvalSanders. Övriga har ännu inte annonserat sina ”endorsements”. Superdelegater behöver inte följa utfallet i de respektive delstatsprimärvalen. Övriga kallas bundna delegater och de måste i sin tur följa primärvalens utfall. Demokraterna och republikanerna har olika typer av primärval. För demokraterna portioneras de bundna delegaterna ut efter röstutfall. För republikanerna kan det i vissa delstater handla om ”vinnaren tar alla”. Men det finns varianter vilket gör det lite svårt att hänga med i svängarna. Att Rubio hoppade av får konsekvenser eftersom hans redan säkrade 169 bundna delegater då enligt media får rösta på vilken kandidat de vill. Men ofta uttalar en avhoppad kandidat stöd för någon ”endorsement” och då brukar de bundna delegaterna följa denna önskan. I fallet med Rubio sägs detta gynna Cruz.

För Trump gäller det att säkra 1237 bundna delegater. Annars är det sannolikt kört för honom eftersom han då inte vinner partikonventets första omröstning. Och då hävs de bundna delegaterna som i en andra omgång får rösta på vem som helst. Donald Trump är inte speciellt poppis inom det republikanska partiets kärna. Och det finns förstås också många andra skeptiker. Kanske är detta vad den tidigare borgmästaren i New York, Michael Bloomberg, hoppas på. Han har annonserat sig vara en ”dark horse” givet att partikonventet för republikanerna öppnar upp för en sådan möjlighet. Det återstår att se om Kasich och Cruz lyckas med sin nya ”taktik”. En del talar för det men samtidigt kan deras ”spel” spä på allmänhetens känsla av att det råder någon form av politikerklubb för inbördes beundran och att politiker därmed skärmar av sig ifrån väljarna. Taktiken kan mycket väl visa sig bli kontraproduktiv. Kanske kan Trumps framfart förklaras av just denna upplevelse ifrån allmänheten och att rösterna på Trump då mest är att betrakta som någon form av missnöjesröster mot det politiska etablissemanget. Vi ska komma ihåg att Kasich och Cruz har kastat en hel del verbal ”skit” på varandra och att då helt plötsligt över en natt bli bästisar känns lite märkligt. Vi får som sagt se vad som händer den 3 maj i Indiana där 57 bundna delegater står på spel och där vinnaren tar allt. Sedan kommer slutligen Kalifornien där 159 bundna delegater står på spel. Det är då det kan avgöras! Med tanke på vad Trump tidigare har hävt ur sig så är det många som håller andan och inte bara i USA.

 

Spridningsknappar

  • Digg
  • Facebook
  • StumbleUpon
  • Technorati
  • LinkedIn
  • Google
  • del.icio.us
  • MySpace


Kommentarer

Inga kommentarer

Lägg till kommentar

Du kan skriva en kommentar eller skicka en trackback från din egen blogg. Alla kommentarer måste följa våra regler.

Obligatoriska fält *

*