Appar i försäkringsbranschens tjänst

På det praktiska planet befinner jag mig långt ifrån den högteknologiska frontlinjen. Mekano hanterar jag förvisso med viss skicklighet, men kan knappt ladda ned en app eller förklara vad en 3D-skrivare är eller ännu mindre hur den fungerar. Men frontens ständiga landvinningar fascinerar mig. Därför kan jag inte låta bli att läsa Ny Teknik varje onsdagsmorgon eller bänka mig i TV-soffan på måndagskvällarna för att titta på veckans sändning av Vetenskapens Värld på SVT. Vad händer där ute vid den bortre gränsen? I gårdagens program fick vi en spännande utblick mot framtiden. Särskilt intressant var fysioterapeuten Brett Davisons och professor Larry Smarrs arbeten.  Davisson är fysioterapeut för Englands rugbylandslag. Under träning har han samtliga spelare uppkopplade till sin dator. Hans blick är inte fäst på plan,  utan på laptopskärmen där han observerar spelarnas olika värden i realtid. Löphastighet, inbromsningar, acceleration, puls, blodtryck, stegbalans osv. Tackvare den nya tekniken har mjukdelsskadorna minskat med hela 80 procent.

Professor Larry Smarr  ägnar mycket tid åt att beta av marknadens  olika former av medicinska självtester. Testresultaten matar han in i sin dator som är kopplad till en gigantisk storbildsskärm i sitt laboratorium där resultaten presenteras i grafer. Med hjälp av trafikljussystemet håller han ständig koll över sina gränsvärden. Ligger de under rekommenderade nivåer är graferna gröna, tangeras nivåerna så färgas graferna gula och passeras gränsvärdet rödfärgas grafen. Smarr har via detta snillrika system lyckats upptäcka att han riskerar få Crohns-sjukdom. En obotlig men behandlingsbar tarminfektion.

Det är svårt att greppa vidden av dessa tekniska framsteg och på vilket sätt hälso- sjukvården kommer att stöpas om.  Men tekniken kan också användas inom en lång rad av andra områden och branscher. Jag är övertygad om att Davissons appar också skulle vara användbara för att förbättra arbetsmiljön inom flera branscher. Även min egen bransch bör ha nytta av avancerade appar för att förbättra arbetet med riskanalys, skadeförebyggande och premiesättning. Samtidigt väcks många svåra frågor som rör integritet och etik. Frågor som måste diskuteras brett i samhället för att undvika att de tekniska landvinningar används i syfte att omänskliggöra oss.

Håkan Svärdman

Spridningsknappar

  • Digg
  • Facebook
  • StumbleUpon
  • Technorati
  • LinkedIn
  • Google
  • del.icio.us
  • MySpace


Kommentarer

Inga kommentarer

Lägg till kommentar

Du kan skriva en kommentar eller skicka en trackback från din egen blogg. Alla kommentarer måste följa våra regler.

Obligatoriska fält *

*