Tjänstepension för 1,5 miljoner privatanställda tjänstemän

Sommarbilder 2010 007Igår blev ITP-upphandlingen klar, som berör närmare 1,5 miljoner privatanställda tjänstemän som har tjänstepensionen ITP. Om du är en av dessa (kolla här) kan det vara hög tid att fundera på vem som ska förvalta dina pensionspengar framöver. Din nuvarande pensionsförvaltare kan nämligen ha blivit bortplockad från de valbara bolagen. Från och med den 1 juli i år kommer följande fyra bolag inom traditionell pensionsförsäkring och fem bolag inom fondförsäkring vara valbara.

Traditionell förvaltning: Alecta, AMF, Folksam och Skandia 

Fondförvaltning: AMF, Danica, SEB, SPP och Swedbank 

Om du i dag har dina pensionspengar hos Handelsbanken Liv, Nordea eller Länsförsäkringar kommer du att bli kontaktad av valcentralen Collectum. Du erbjuds då en möjlighet att aktivt välja att stanna kvar hos bolaget. Om du gör detta så kommer även dina framtida pensionspengar att placeras hos ditt nuvarande bolag. Men om du inte gör det aktiva ”stanna-kvar” valet, kommer dina framtida pensionspengar istället placeras hos Alecta i en traditionell pensionsförsäkring utan återbetalningsskydd. Det betyder att gamla pensionspengar ligger kvar hos ditt tidigare bolag, i ett så kallat fribrev, ifall du inte väljer att flytta pengarna till Alceta eller något av de valbara bolagen.

Tycker du det är krångligt?  Ta fram dina pensionsbesked och gör en förteckning över gamla arbetsgivare. Logga in på sidan min pension och se om du där har fått med alla dina pensioner (fribrev).  Nu kan du göra en beräkning och se hur prognosen ser ut för din framtida pension. Självkart kan du även ta hjälp av en rådgivare du har förtroende för. Hitta rådgivare här.  

Lena Wallin

Spridningsknappar

  • Digg
  • Facebook
  • StumbleUpon
  • Technorati
  • LinkedIn
  • Google
  • del.icio.us
  • MySpace


Kommentarer

Inga kommentarer

Lägg till kommentar

Du kan skriva en kommentar eller skicka en trackback från din egen blogg. Alla kommentarer måste följa våra regler.

Obligatoriska fält *

*