Arbetsmarknadspolitikens återvändsgränd – Fas 3

I början av 2000-talet då jag rörde mig i regeringskansliets korridorer var det inte ovanligt att man gav uttryck för en rätt uppgiven inställning till den arbetsmarknadspolitik som bedrevs. Vid ett tillfälle då frågan diskuterades internt fälldes en kommentar som etsades kvar i mitt minne:

– Vi ska inte ha några illusioner om våra arbetsmarknadspolitiska åtgärder, den handlar snarare om att tråka ut människor än att rusta dem för ett nytt jobb.

Kommentaren fick förnyad aktualitet i går när jag läste Nike Markelius artikel i DN – Dagbok inifrån utanförskapet. Vi får följa henne in i den beryktade Fas 3-åtgärden som inte endast tråkar ut henne, utan också väcker en vreda som gränsar till hat. 

Nike Markelius vittnesbörd är långt ifrån unik, men väl den arenan som gav henne utrymme att naket och smärtsamt beskriva den svenska arbetsmarknadspolitikens haveri.  

Fram till början av 1990-talet var Sverige världsledande i grenen arbetsmarknadspolitik. Medan omvärlden erbjöd en passiv ersättning,  kunde den svenska arbetsförmedlingen erbjuda människor som hade drabbats av arbetslöshet en palett med utbildningar, som skulle öka deras möjligheterna till ett nytt arbete.  Denna ambition är övergiven i dag.  I december 2012 var 190 848 inskrivna i någon form av program. Endast 6 059 av dessa fick en arbetsmarknadsutbildning, medan  97 108 människor ingår i jobb- och utvecklingsgarantin, som är samlingsnamnet för Fas-programmens olika nivåer. Prislappen för verksamheten ligger runt 20 miljarder kronor och för dessa pengar lyckas knappt 5 procent av deltagarna gå vidare till arbete eller utbildning. Bedrövligt. För samma pengar skulle exempelvis 113 000 personer kunna anställas 6 timmar per dag  och få möjlighet att uträtta ett värdefullt arbete som bidrar med mening både för individen och samhället. Det behöver inte vara svårare.

Håkan Svärdman

Spridningsknappar

  • Digg
  • Facebook
  • StumbleUpon
  • Technorati
  • LinkedIn
  • Google
  • del.icio.us
  • MySpace


Kommentarer

1 kommentar

bloggare på icedaniel.se

Det är ju nått som är oerhört fel när arbetslösa upplever att ams styr saker över deras huvuden.

Lägg till kommentar

Du kan skriva en kommentar eller skicka en trackback från din egen blogg. Alla kommentarer måste följa våra regler.

Obligatoriska fält *

*