Pensioner på tapeten

Vaknade tidigt – en duns på dörrmattan och tidningsbudet levererade  morgontidningen. Pensioner på hela förstasidan och en artikelserie av Joel Dahlberg.  Svårt att somna om, jag bläddrade i tidningen direkt. Jag undrar vad tidningsbudet tänkte på när han såg rubriken – Har du råd att gå i pension?

Vi är många som hoppas att pensionen ska räcka till det nödvändigaste.

Det viktigaste budskapet i artikeln är att många kommer få leva på halva lönen (tjänstepensionen inräknad).  Vi blir fler som lever längre och våra intjänade pensionspengar ska räcka länge. Många blivande pensionärer fortsätter att jobba efter 65 årsdagen och konkurrensen om jobben ökar. Vi behöver jobba, spara och planera för vår framtid.

I artikeln skriver Joel att även ett sparande i bostaden är ett bra alternativ för många. Det stämmer att de som köpt en bostad till rätt pris och i rätt område kan göra en bra affär. Men bostaden kan lika gärna bli en pensionsbov. Bor du i ett område som ej är attraktivt så kan det bli stora problem när det inte finns någon köpare till din villa. Att vara pensionär med låg pension och behöva investera i en ny pannan eller ett tak är inte enkelt.  Att bli ensam kvar i en stor villa är inget drömläge. 

Om du nu inte orkar läsa hela artikeln så gör en egen pensionsprognos. Ta fram och kolla dina pensionsbesked. Ditt sparande behöver ses över då och då. Dina pensionsbesked ger dig en bra bild över din framtida pension. Sen är det bara att gilla läget.  Ett sparande kan göra stor skillnad.  Spara, planera väl och var rädd om dina slantar då behöver du inte vara orolig för din kommande pension. 

Mitt bästa spartips

1. jobba – kollektivavtalet ger dig bra pension

2. avstå en del av din lön till pensionssparande 

3. låna inte för mycket på din bostad

 

Lena Wallin

 

Spridningsknappar

  • Digg
  • Facebook
  • StumbleUpon
  • Technorati
  • LinkedIn
  • Google
  • del.icio.us
  • MySpace


Kommentarer

Inga kommentarer

Lägg till kommentar

Du kan skriva en kommentar eller skicka en trackback från din egen blogg. Alla kommentarer måste följa våra regler.

Obligatoriska fält *

*