Välkommen tvärvändning i premiepensionsfrågan

I lördagsmorse, strax innan jag skulle sätta kurs mot Eskilstuna för att stänga sommarstugan för säsongen, ögnade jag igenom Dagens Nyheter. Rubriken M tvärvänder – vill ha färre PPM alternativ fångade mitt intresse. Socialförsäkringsministern Ulf Kristersson levererar ett sensationellt uttalande, med tanke på hans partis hittillsvarande positionering i premiepensionsfrågan:

Vi måste radikalt förenkla premiepensionssystemet och minska risken för orättvisa, slumpmässiga orättvisor mellan människor. Vi måste minska antalet val.

En välkommen tvärvändning. Många har under de senaste åren pekat på de stora skillnaderna i utfall av premiepensionen inom en snar framtid. Den mest slående beräkningen bjöd den sista generaldirektören för Premiepensionsmyndigheten på, Jonas Hellman (DN). Han visade att det kan komma att skilja upp till 4 300 kronor per månad i premiepension mellan två individer trots samma livsinkomst. Men redan år 1996 konstaterade Premiereservutredningen (SOU 1996:83), som fixerade grunden för premiepensionssystem, att premiepensionen skulle variera mellan spararna. Det håller alltså inte med att hävda att den hittillsvarande händelseutvecklingen inom premiepensionssystemet var oförutsägbar, utan den är snarare ett resultat av en välmenad förhoppning om ständigt stigande kurser på finansmarknaden. I dag är vi smärtsamt medvetna om att kurserna kan störtdyka och dränera pensionskontot, vilket bör betraktas som en orimlig konsekvens i ett offentligt pensionssystem.

Håkan Svärdman

Spridningsknappar

  • Digg
  • Facebook
  • StumbleUpon
  • Technorati
  • LinkedIn
  • Google
  • del.icio.us
  • MySpace


Kommentarer

2 kommentarer

b.lindgren

Premiepensionen är bra som den är idag.Alla som förstår när det är dags att skifta från aktiefonder till räntefonder, får naturligtvis mycket högre pension än de som inte förstår någonting och följer med börsuppgångar och börsnedgångar.Vi har t.ex skiftat till räntefonder när börsen dalat och gått över till aktiefonder när börsen ska vända upp. Sedan PPM började år 2000 har vi 12% i årlig avkastning.

Håkan Svärdman

Hej B.Lindgren
Jag kan inte annat än gratulera. Ni tillhör en liten grupp inom premiepensionssystemet som har lyckats med att få en väldigt god avkastning. Förra året var den genomsnittliga årliga avkastningen för de senaste tio åren 4,2 procent. Och under denna period har vi upplevt tre kraftiga kursdykningar som raderat stora värden för pensionsspararna. Det tycker jag är hyggliga indikationer på att premiepensionssystemet lider av en del barnsjukdomar som bör behandlas.
Håkan Svärdman

Lägg till kommentar

Du kan skriva en kommentar eller skicka en trackback från din egen blogg. Alla kommentarer måste följa våra regler.

Obligatoriska fält *

*