Vi behöver en gemensam kartbild över pensionsspararnas vardag

Pensionsmyndigheten missar aldrig nu förtiden att ge bank- och försäkringsbranschen en känga för att sprida pensionsångest. I fredags var det dags igen, då Annika Sundén, tillförordnad GD på Pensionsmyndigheten, under sitt anförande på Pensionsdagen kickade till branschen för att slå mynt på människors oro för sin pension. Och för ett par veckor sedan gav hennes chef, Katrin Westling Palm och myndighetens kommunikationschef Sten Eriksson, branschen följande bredsida på Göterborgs-Postens debattsida:

Sammanfattningsvis och lite tillspetsat står alltså majoriteten av pensionssparare i dag med otillräcklig kunskap om vilken pension de kan förvänta sig och vad som egentligen spelar roll för deras pension. Detta gör de i en strid ström av kommersiella budskap som går ut på att förstärka osäkerheten, sudda till helhetsbilden och sprida rädsla och osäkerheten om framtiden.

Visst, bank- och försäkringsbranschen är inte fri från synd. Givetvis har det skett övertramp i säljled och reklamaktiviteter som förtjänar kritik. Men att påstå att branschen har en medveten strategi att dupera pensionsspararna, som Pensionsmyndighetens ledning insinuerar, är minst sagt en allvarlig anklagelse. Ska vi döma av Pensionsmyndigheten finns det inget skäl till oro. Har du bara ett arbete och en tjänstepension är lugnt. Och det där med premiepension kan man ta med en klackspark. Det är bättra att löpträna ett par gånger i veckan så att man orkar jobba några år till, tycker kommunikationschefen Sten Eriksson. Dessa uttalanden vittnar om att det är dags att vi inom pensionsområdet – branschen, myndigheter och arbetsmarknadens parter gemensamt försöker skaffa oss en karta som överensstämmer med den verklighet som möter den enskilda pensionsspararen, det vill säga du och jag!

Håkan Svärdman

Spridningsknappar

  • Digg
  • Facebook
  • StumbleUpon
  • Technorati
  • LinkedIn
  • Google
  • del.icio.us
  • MySpace


Kommentarer

Inga kommentarer

Lägg till kommentar

Du kan skriva en kommentar eller skicka en trackback från din egen blogg. Alla kommentarer måste följa våra regler.

Obligatoriska fält *

*