Automatiskt omval för att rädda PPM-systemets förlorare

Jag bor alldeles för nära jobbet vilket har haft menlig inverkan på min kollektivtrafikskompetens. I god tid lämnade jag hemmet med kursen ställd mot Jakobsbergsgatan för att lyssna på SNS:s  frukostseminarium. Resan börjande med 3:ans buss, men jag missade att kliva av vid Tegelbacken och fick åka vidare till Stadshuset. Där korsade jag gatan och inväntande 62:an  som 7 minuter senare tog mig till Norrmalmstorg. Därifrån gick jag den sista biten till målet och tog plats på utsatt tid. Rubriken för seminariet var PPM-systemets vinnare och förlorare. Professor Magnus Dahlquist  presenterade sina resultat från sin studie av PPM-väljarna. Han konstaterade att vinnarna hittar vi bland de sparare som har gjort mer än 50 val under de senaste tio åren, medan förlorarna återfinns bland de som endast har gjort ett eller två val under samma period. Dahlquist föreslog att man borde fundera att införa ett automatiskt omval för sparare som har varit passiva under en längre tid för att undvika låg eller negativ avkastning.

 Daniel Barr, tidigare chefsekonom på Premiepensionsmyndigheten, kommenterade Dahlguist studie och höll med i de flesta av hans slutsatser. Barr avslutande med att sammanfatta sina intryck PPM-systemets hittillsvarande historia i tre punkter:

 • För dyrt
 • För svårt
 • För stor spridning

 Jag instämde och fick som tur va bilskjuts tillbaka till kontoret av kollegan Björn.

 Håkan Svärdman

Spridningsknappar

 • Digg
 • Facebook
 • StumbleUpon
 • Technorati
 • LinkedIn
 • Google
 • del.icio.us
 • MySpace


Kommentarer

2 kommentarer

Leo

Hej
Tack för ert fina blogg som jag upptäckte nyss
VÄNLIGEN,BER OM TIPS
Har en släkting som arbetar ouvabrutet inom m. hårt och ansvarigt sektor sedan ungdomen.En tidigare arbetsgivare har placerad hans tjänstepsension hos ett pensionsbolag med allra högsta avgifter-ca. högst halva värdet kvar vid pensioneringen. Sedan, har han bytt arbetsplats och fösökte flytta tjänstepensionen till ett bolag HELT UTAN avgifter.Förra arbetsgivaren, som äger pensionen,fram tills han pensioneras säger NEJ till flyttet, VAD GÖRA? Finns det sätt att flytta
tjänstpensionen till gratis förvaltare utan ägarens/arbetsgivarens medgivande?
Vänligen svara till min E-post
Tack på förhand för svaret
M.v.h.

Håkan Svärdman

Hej Leo

Tack för din fråga. Jag antar att din släkting har en individuell tjänstepension som hans tidigare arbetsgivare betalade. Mitt förslag för att lösa problemet är att släktingen kontakter arbetsgivaren igen för att diskutera de möjligheter som finns för att lösa problemet. Börja med att pröva flyttfrågan igen. Arbetsgivaren har förvisso rätt att neka en flytt, men jag kan inte se några rationella skäl till varför. Ett alternativ till flytt är att arbetsgivaren överlåter tjänstpensionen till din släkting. Om båda dessa vägar är oframkomliga bör släktingen kontakta försäkringsbolaget som förvaltar tjänstepensionen för att se om det möjligt att göra en ”intern” flytt till billigare produkter inom bolaget.

Hälsningar

Håkan Svärdman

Lägg till kommentar

Du kan skriva en kommentar eller skicka en trackback från din egen blogg. Alla kommentarer måste följa våra regler.

Obligatoriska fält *

*