Inför yrkesutbildningar på kvällstid

Flexibel och rörlig är ledord som ofta nämns som kvalitéer som krävs för att platsa på den framtida arbetsmarknaden. Som arbetstagareKvällskurs för florister måste vi därför ständigt vara på hugget för att vidga vår kompetens. Men det är lättare sagt än gjort. Utbudet av utbildningar är förvisso enormt, både teoretiska såväl som yrkesinriktade, men flertalet genomförs på heltid under kontorstid. Det förutsätter alltså att man har möjlighet ta tjänstledigt och studielån för att finansiera sina studier.

Vill man studera på deltid parallellt med sitt heltidsarbete är utbildningsutbudet starkt begränsat till teoretiska studier. Att hitta en yrkesutbildning som genomförs på kvällstid är nästintill omöjligt. Jag har sökt runt i flera kommuner i jakt på utbildningar till hjullastarförare, bagare, fastighetsskötare och florist på deltid, men jag har inte fått napp. Däremot hade jag inga problem att hitta en kvällskurs i politisk teori och komparativ politik på 15 poäng vid Stockolms universitet. Det går följaktligen att plocka ihop en fil kand i statskunskap på kvällstid, men inte bli bagarmästare. Egendomligt. Men det finns hopp om förbättring.

Regeringen har nämligen inrättat ett särskilt statsbidrag som kommunerna kan söka för att genomföra så kallade yrkesvux. Dessa pengar kan mycket väl användas för att genomföra yrkeskurser på kvällstid, men då krävs det att det finns en efterfråga.

Min uppmaning till dig som är trött på ditt nuvarande arbete och vill pröva vingarna inom en ny bransch är därför att kontakta studievägledaren i din kommun och berätta om dina planer. Då kanske ni kan få ihop ett gäng som gräddar kanellängder, vetebullar och surdegslimpor ett par kvällar i veckan från och med höstterminens start.

Håkan Svärdman

Spridningsknappar

  • Digg
  • Facebook
  • StumbleUpon
  • Technorati
  • LinkedIn
  • Google
  • del.icio.us
  • MySpace


Kommentarer

Inga kommentarer

Lägg till kommentar

Du kan skriva en kommentar eller skicka en trackback från din egen blogg. Alla kommentarer måste följa våra regler.

Obligatoriska fält *

*