Leo föredrar gobit framför pensionsbroms och SGI

Att bli pappa är mitt livs störts händelse. Allt sedan den där januarikvällen på Nacka sjukhus för snart 18 år sedan har mina barn varit en outsinlig källa till glädje, stolthet och kärlek. Visst har det funnits stunder då otillräckligheten, frustrationen och irritationen pyrt under skinnet, men dessa känslor har varit lättflyktiga när problemen har rätts ut.

I sommars fick vi nytillskott i familjen. En livlig, lurvig och fyrbent varelse som är designad i Italien. Han heter Leo och är en så kallad lagotto och ska vara särskilt flink på att nosa upp tryffelsvampar. Bland det sista uppfödaren Margareta sa innan vi lyft in Leo i bilen var att vi måste ha tålamod. Hon visste vad hon talade om. Om det är något som har blivit hårt prövat de senaste två månaderna är just mitt tålamod. Under de tidiga morgonrastningarna har frågan ofta inställt sig: Vad är poängen med hund? Det intellektuella utbytet oss emellan är magert. SGI och pensionsbroms uppskattas inte, däremot kommandot GOBIT. Då blir Leos blick skarp och svansen viftar intensivt. En oemotståndlig blick om jag ska medge och jag misstänker att det är just denna blick som är källan till mänsklighetens relation till hunden.

Det kanske mest spännande med Leo är allt märkligt som händer runt omkring honom. Han är vad jag skulle kalla för en social katalysator. De första veckorna fungerade han som animalisk magnet på omgivningen, särskilt kvinnor. Jag har aldrig någonsin pratat med så mycket kända och okända människor. Samtalen är ofta lättsamma och befriade från krampaktiga plattityder som vi häver ur oss i hissen eller liknade trängda situationer. En annan företeelse som jag har observerat under våra promenader är att vi hundägare avslöjar en del om oss själva genom vårt val av hundras. En iakttagelse som nyligen fick stöd av en undersökning från Folksam som visar att det finns ett tydligt samband mellan ålder och hundras. Unga människor väljer chihuahau och jack russell, medan pensionärer föredrar tax och pudel. Men i likhet med andra val vi gör i livet, såsom val av skola till våra barn, bilmärke, fritidssysselsättning och bostadsområde, så vill vi troligen signalera till vår omgivning att just min hund säger något om mig som person, något om min livsstil, mina värderingar, helt enkelt manifestera mitt personliga varumärke. Undra vilket varumärke Leo sprider kring sin husse?

Håkan Svärdman

Spridningsknappar

  • Digg
  • Facebook
  • StumbleUpon
  • Technorati
  • LinkedIn
  • Google
  • del.icio.us
  • MySpace


Kommentarer

1 kommentar

Marie-Louise Svärdman

Jätte fint skrivet Nog för att jag föredrar katter men jag måste medge att Leo är en liten fin och trevlig hund Jag vet inte vad för ras som skulle passa mig inget av förslagen som angavs för pensionärer tilltalar mig

Stolt mamma

Lägg till kommentar

Du kan skriva en kommentar eller skicka en trackback från din egen blogg. Alla kommentarer måste följa våra regler.

Obligatoriska fält *

*