Finansmarknaden en ny dokussåpa

Förra finansveckan inleddes med rubriker som Nackenchock, Finanspanik och veckan avslutades med att Fettjätte ökar vinsten. Som vanlig småsparare kan man ju undra vad det är som händer på finansmarknaden just nu. Vad finns egentligen bakom rubrikerna? Orkar vi läsa och ta till oss krisen eller duckar vi för rubrikerna och går vidare i solskenet. Jag tror att vi bör vara medvetna om att det är en stor oro på börsen världen över. Det ena krispaketet avlöser det andra och vi förstår att flera länder i och utanför Europa har det väldigt tufft med ekonomin just nu. Trots allt är det svårt att förstå den stora krisen när det flyter på i den privata ekonomin.

Det vi upplever i den privata ekonomin avspeglar inte det som händer i samhället. Den som har ett arbete har en trygghet och de flesta har fått mer pengar i plånboken de senaste åren. Har du eget boende och lån så har du med dagens ränta ovanligt låga boendekostnader. Du får med andra ord mer pengar i plånboken trots att samhällsekonomin är i gungning, då är det väldigt svårt att förstå att Europas ekonomi står och darrar.

Den som märker av krisen är främst de arbetslösa, sjuka och de som är beroende av samhällsstöd i olika former. Där kan ”Finanspanik” slå igenom i den egna plånboken. De sparade pengarna går snabbt åt när lönen uteblir vid arbetslöshet, sjukdom eller vid en olyckshändelse.

I andra kristider har räntorna rusat, inflationen har urhållkat värdet av pengarna i vår plånbok och då har vi alla snabbt blivit medvetna om den kris som råder. Men med det nya Europa gäller nya spelregler och därmed nya kriser. Vi vet inte vad som döljer sig i våra europeiska pensionssystem. Vad blir det för pensioner i framtiden? Om vi nu lever upp kommande generationers trygghet då är vi illa ute. Då räcker det inte att hitta syndabockar vi måste gemensamt ta ansvar och tänka långsiktigt.

Lena Wallin

Spridningsknappar

  • Digg
  • Facebook
  • StumbleUpon
  • Technorati
  • LinkedIn
  • Google
  • del.icio.us
  • MySpace


Kommentarer

Inga kommentarer

Lägg till kommentar

Du kan skriva en kommentar eller skicka en trackback från din egen blogg. Alla kommentarer måste följa våra regler.

Obligatoriska fält *

*