Vad blev det för pension 2010

Folksams rapport vad blev det för pension 2010 visar att den totala pensionen minskar oroväckande snabbt särskilt för kvinnor. Vi kommer säkert att få en diskussion kring hur vi har räknat, tanken med vår rapport är att vi vill lyfta frågorna om den framtida tryggheten. Många svenskar är oroliga för sina pensioner och vi behöver trygga vår framtid på ett rättvist och lättförståligt sätt.

Läs artikeln här. Det faktiska utfallet av pensionen blir lägre än pensionsmyndighetens prognos. Vi har tittat närmare på det faktiska utfallet för de 336.601 svenskar som är födda 1938-42 och som nu har pension. Pensionen har vi jämfört med slutlönen.

Kvinnor största förlorarna Kvinnor tappar allra mest och det har att göra med att pensionen idag beräknas på hela livets inkomster. I det tidigare pensionssystemet räknades de 15 bästa åren och då kunde kvinnor med lägre inkomster få en betydligt bättre pension än i dag. De årskullar som vi tittat närmare på får lägre pensioner. När det reformerade pensionssystemet infördes för ca 10 år sedan, då var det många som hoppades på att jämställdheten i arbetslivet skulle innebära bra pensioner även för kvinnor. Tyvärr ser vi att det fortsatta deltidsarbetet inom kvinnodominerade yrken starkt bidrar till lägre pensionsnivåer för kvinnor i framtiden.

Jag skulle vilja se ett sunt arbetsliv där vi alla orkar och ges möjlighet att jobba heltid. Många sjuttiotalister kommer att få jobba till 70. Det är också viktigt att pensionssparande uppmuntras och att vi inte får allt för komplicerade regler kring fondsparande. I Sverige föds det många barn och det är ett väldigt bra för vår gemensamma framtid. Förmånliga regler och bra pensioner vid föräldraledighet bidrar till en bättre pension.

Lena Wallin

 

Spridningsknappar

  • Digg
  • Facebook
  • StumbleUpon
  • Technorati
  • LinkedIn
  • Google
  • del.icio.us
  • MySpace


Kommentarer

1 kommentar

Länkar till detta inlägg

Läs mer om denna funktion

Ökad livslängd en orsak till lägre pensioner « LärarförsäkringarBloggen

[…] samma vis som föregående års rapport visar årets kartläggning att kvinnors pensioner minskar mer än männens pensioner. […]

Lägg till kommentar

Du kan skriva en kommentar eller skicka en trackback från din egen blogg. Alla kommentarer måste följa våra regler.

Obligatoriska fält *

*