Orka deklarera och planera före 3 maj

Den har blivit lite lagom dammig i pappershögen men nu är det snart dags att ta fram deklarationsblanketten.  Kan du deklarera på internet, sms eller telefon och gör det före den 3 maj då kan du få din skatteåterbäring till midsommar. Allt om deklarationen hittar du här

I årets deklaration får du bara dra av 12000 kronor för ditt pensionssparande om du har sparat större summor då kommer du att upptäcka att du inte får göra avdrag för hela ditt sparande.

Tråkigt tycker jag, det borde vara mer fördelaktigt att spara till sin pension och för många är 1000 kronor i månaden inte ett tillräckligt sparande. När du nu har din deklaration på bordet är det bra att fundera på vart pengarna tog vägen.

Tänk att du fixat ännu ett år, kanske med en liten inkomst och stora utgifter. Några av oss kan verkligen trolla med pengarna. Många ensamstående har fått det väldigt tufft. Jag hoppas att ni inte dragit på er jobbiga skulder utan försökt att leva så snålt det bara går. De flesta barn har två föräldrar och det ekonomiska ansvaret borde vila lika tungt hos båda parter. Tyvärr är det inte alltid så. Det är ju något att fundera på i deklarationstider. Stick inte ner huvudet i sanden – ta hjälp av ekonomiska rådgivare i tid. 

Andra har fått mer pengar i plånboken och kanske sparat en slant extra eller amorterat på boendet. Hur går dina fonder och ditt pensionssparande? När du ändå är igång är det väl dags att ta reda på hur mycket som har satts in i din tjänstepension under året.

En ny rapport idag från ett försäkringsbolag visar att 75 % inte har en aning om hur mycket som satts in i tjänstepensionen under året.  – Men nu får det väl ändå vara färdigt med ”att inte veta”. Det är väl dags att vi svenskar engagerar och börjar lära oss det här! Vi tjejer är sämst som vanligt när det gäller ekonomi enligt nämnda undersökning.

Jag tror inte att det är så, kanske är det så att vi mår bäst av att inte riktigt veta hur dåligt det egentligen ser ut och då säger vi hellre att vi inte vet.    Men ta nu reda på hur det är!

Med deklarationen i den ena handen och pensionsbeskeden i den andra så kan du få en bra bild över din ekonomi.

Gör en pensionsprognos på minpension och lägg även in ditt privata sparande. 30 minuter framför datorn och sen vet du hur läget är just nu. Om du sedan orkar kan du ju fundera på om det är läge att placera om lite pengar till tryggare fonder. En del säger att rean på börsen är över att den senaste uppgången är på väg att plana ut och då kan det ju vara bra att säkra upp pengar som du snart ska använda.

Det gäller att orka och det gör du. Bestäm dig för att bli en klok sparare, ta hand om din egen plan för din framtid och skicka iväg ditt sms så är deklarationen klar!

Ta sen en riktigt lång promenad och känn dig riktigt nöjd! 

Lena Wallin

Spridningsknappar

  • Digg
  • Facebook
  • StumbleUpon
  • Technorati
  • LinkedIn
  • Google
  • del.icio.us
  • MySpace


Kommentarer

Inga kommentarer

Lägg till kommentar

Du kan skriva en kommentar eller skicka en trackback från din egen blogg. Alla kommentarer måste följa våra regler.

Obligatoriska fält *

*