Spara till ”efterfesten”

Idag blev jag intervjuad av TT angående en undersökning om hur svenskarna ser på den egna pensionen. TNS SIFO har  på uppdrag av Folksam ställt frågor om pensionen och om man kan tänka sig att dra in på shopping, festande, resor och restaurangbesök för att spara mer. Här hittar du artikeln och svar på frågorna.

 Jag är inte förvånad över att så många är oroliga för sin pension. Det är svårt att få en klar bild över hur ekonomin kommer att se ut. Det ”orange kuvertet” beskriver en del av pensionen. De flesta får även tjänstepension via jobbet och många har också ett eget sparande.

 Det är inte alla som vill planera för sin pension, man vill leva här och nu. Och de som närmar sig pensionen kan ibland uppleva att det inte är någon idé att göra något för att förbättra den ekonomiska situationen. Mitt råd är att alla kan göra något!  

 Självklart ska vi leva här och nu men ett sparande ökar våra möjligheter att få det bra på ”efterfesten”. Många säger att de kan tänka sig att spara in på exempelvis festande och shopping för att spara till pensionen men 34 procent säger att de inte vill spara in på något.

 Men börjar man spara när man är ung så kan 400 kronor i månaden ge en bra trygghet. Ju senare du sätter igång ditt sparande desto mer behöver du lägga undan varje månad. För den som kan jobba något år extra är det ett bra alternativ för att få en förstärkt pension. Jag tror att i framtiden kommer allt fler att jobba efter 65-årsdagen.

Det sämsta vi kan göra är att sticka huvudet i sanden och inte bry oss om vår framtid. Så sprätta upp det ”orange kuvertet”, gör en pensionsprognos, sätt undan några slantar varje månad och du kommer att ha möjlighet att shoppa och resa även när du blir pensionär.

Tycker du att det är tråkigt eller svårt att gå igenom din pensionsprognos på egen hand, kontakta en bra pensionsrådgivare.

Lena Wallin

Spridningsknappar

  • Digg
  • Facebook
  • StumbleUpon
  • Technorati
  • LinkedIn
  • Google
  • del.icio.us
  • MySpace


Kommentarer

Inga kommentarer

Lägg till kommentar

Du kan skriva en kommentar eller skicka en trackback från din egen blogg. Alla kommentarer måste följa våra regler.

Obligatoriska fält *

*