Vaniljglass och SÅFA gör valet lättare

Glassbaren i Visby stoltserar med att ha Sveriges största utbud av glassorter, minst hundra smaker. Mina barn har svårt att passera baren Glassutan att tvinga in resten av familjen. När vi väl kommer ut på hamngatan står jag där med tre kulor i bägaren, vanilj, jordgubb och choklad. Varför prövar jag inte något mer exotiskt? Jag är benägen att skylla på yttre omständigheter – barnen, värmen och övriga kunder som velar och stimmar runt i lokalen – som driver mig att satsa på säkra kort.
Forskningsfronten inom psykologin visar att jag inte är ensam om mitt beteende. När vi människor möter en mångfald av valmöjligheter tenderar vi att passiviseras och begränsa våra val till sådant vi känner till.
Om glassvalet ställer till problem är det inte märkligt att många av oss upplever att pensionsvalet är svårt. Tjänstepensionsbolaget Alecta visar i dag att tre av fyra tycker att pensionsvalet är svårt eller mycket svårt. Det är fullt begripligt. Nu talar vi inte längre om 100 valalternativ utan närmare 1000 stycken. Som privatanställd tjänsteman har man exempelvis 788 premiepensionsfonder och 99 tjänstepensionsfonder (ITP) att välja på.

Det är få av oss som har en sportslig chans att fatta ett välgrundat beslut i detta massiva urval av fonder. Som tur är erbjuder de flesta tjänstepensionssystem olika former av entrélösningar som är uppbyggda som generationsfonder där risken och avgiften minskar med pensionsspararens stigande ålder. I vår lanserar även Pensionsmyndigheten en motsvarighet i premiepensionssystemet, med det oslagbara arbetsnamnet: Statens årskullsförvaltningsalternativ, SÅFA.  Dessa lösningar kan vara ett bra val för oss som inte vill eller inser våra begränsningar att förvalta vårt eget pensionskapital.

Håkan Svärdman

Spridningsknappar

  • Digg
  • Facebook
  • StumbleUpon
  • Technorati
  • LinkedIn
  • Google
  • del.icio.us
  • MySpace


Kommentarer

Inga kommentarer

Lägg till kommentar

Du kan skriva en kommentar eller skicka en trackback från din egen blogg. Alla kommentarer måste följa våra regler.

Obligatoriska fält *

*