Tillsätt en sjukförsäkringskommission!

Den politiska superveckan är inne på sin tredje dag. Riksdagspartiernas ledare och strateger är samlande i Sälen för att delta på konferensen Folk och Försvars. Därifrån avfyras nu politiska utspel i en ständig ström.

I går presenterade den rödgröna oppositionen en gemensam försvarspolitik. I dag presenterades deras förslag till förändringar i sjukförsäkringen på DN-Debatt. Det var sparsamt med nyheter. De flesta förslagen är kända sedan tidigare, bland annat en höjning av sjukpenningen till 80 procent, ett lyft av ersättningstaket från 26 500 till 35 300 kr i månaden och ett avskaffande av sjukpenningens tidsgräns.
Till nyheterna kan nämnas att de vill införa en rehabiliteringsfond och avskaffa nuvarande sjukersättningen. Endast personer över 58 år ska ha möjlighet att ta ut motsvarande förmån, men den ska istället kallas för förtida pension. Dessutom vill de vidga sjukförsäkringen så att den omfattar fler. På vilket sätt är dock oklart. Vad som däremot förvånar är att oppositionens slår in öppna dörrar. Flera av deras förslag går nämligen redan att genomföra med dagens lagstiftning.

Utspelet avslutas med en brasklapp om att vi inte ska förvänta oss några snabba förändringar vid ett regeringsskifte på grund av att förslagen kräver ytterligare utredning. Ständigt detta utredande. Har vi inte utrett tillräckligt? Sedan mitten av 1990-talet har sjukförsäkringsutredningarna avlöst varandra. Sjukförsäkringsfrågan har knappast någon vit fläck kvar att utreda. Jag skulle heller se att regeringen tillsätter en sjukförsäkringskommission som får sex månader på sig att sätta ihop ett reformprogram med ett brett politiskt stöd och som kan sjösättas vid kommande årsskifte. Margot Wallström som är på väg hem från Bryssel, är en lämplig kandidat som kommissionsordförande.

Håkan Svärdman

Spridningsknappar

  • Digg
  • Facebook
  • StumbleUpon
  • Technorati
  • LinkedIn
  • Google
  • del.icio.us
  • MySpace


Kommentarer

Inga kommentarer

Lägg till kommentar

Du kan skriva en kommentar eller skicka en trackback från din egen blogg. Alla kommentarer måste följa våra regler.

Obligatoriska fält *

*