Pensionssystemet robotiseras

Folksams Fondväljare Trend som marknadsförs med en robot har blivit en framgång. Det är valet för dig som tycker att det är svårt och trendkrångligt att bevaka dina pensionsfonder. Fondväljaren Trend väljer de fonder som just nu ger en bra utdelning. Helt systematiskt och utan mänskligt handhavande.

Pensionsroboten Trend är inte längre ensam.  I dag, när jag skulle göra mig hemmastad på Pensionsmyndighetens nya webbplats, hittade jag Pensionslabbet. Några snabba klick med musen och plötsligt var jag inne i något som mer liknade ett av mina barns X-boxspel än en statlig webbplats. En namnlös robot vaknade upp ur viloläget och presenterade fyra personer. Byggarbetaren Elin, världsresenären och hotellchefen Sergio, läkaren Matilda samt spelbutiksägaren Simon. Jag testade olika lösningar i laboratoriet och fann att livsval som vuxenstudier, arbetslöshet, långa världsomseglingar och svartarbete sänker pensionen avsevärt, medan enträget arbete, gärna en bra bit över 65 års ålder, gav bra utväxling. En femårig backpacking-resa sänkte pensionen med hela 2000 kr, men ökade med lika mycket om labbpreparaten senarelade sin pension. 

Pensionsmyndighetens Pensionslabb är verkligen en upphottning jämfört med pensionsinformationen på gamla Försäkringskassan och PPM. Visst kan man ha synpunkter på en del svagheter. Dels är det oklart vad pensionen ska jämföras med, dagens lön eller den framtida slutlönen? Dels att man inte framhåller möjligheten att spara själv för förbättra sin kommande pension.  Men med tanke på att pensionsmyndigheten ska ha ett samlat grepp över hela pensionen, allt från allmän till privat pension, kan vi förhoppningsvis förvänta oss att dessa brister åtgärdas. I vänta på detta kan du passa på att labba.

Håkan Svärdman

Spridningsknappar

  • Digg
  • Facebook
  • StumbleUpon
  • Technorati
  • LinkedIn
  • Google
  • del.icio.us
  • MySpace


Kommentarer

Inga kommentarer

Lägg till kommentar

Du kan skriva en kommentar eller skicka en trackback från din egen blogg. Alla kommentarer måste följa våra regler.

Obligatoriska fält *

*