Nu kommer PPM-pengarna!

9152 lilla kuvertetDen som 2008 deklarerade för en inkomst strax över 17.000 kronor får nu in pengar på sitt PPM-konto. För en genomsnitts svensk handlar det om 5.000 kronor och som mest kan man få 9.000 kronor. Hur är du placerad? Logga in på ppm.nu och se över ditt sparande. Om du vill ändra fondfördelning som avser dina nya PPM-pengar så kan du göra det före den 3e december kl 24.00.

Det som är bra med premiepensionen är att man kan göra omplaceringar när som helst, tyvärr görs inte omplaceringarna direkt så man vet inte riktigt vilken kurs och vilken dag omplaceringarna görs. Men tanken med premiepensionen är att det är placering på lång sikt.

Vad ska man välja?piltavla

Det enkla svaret är att välja de förvaltarna som är bäst och välja den risknivå på fonder som passar dig. Det innebär att du ska vara försiktig med de bästa fonderna just nu.

Jag vill ge dig ett exempel från fondportalen Morningstar. Rysslandfonderna har i år ökat med 115 % i snitt, en fantastisk bra värdeutveckling. . Letar man i listan ”de bästa fonderna” så finns många rysslandfonder där.

Det man snabbt glömmer är att dessa fonder förra året föll med 71 %. För att komma ikapp förra årets stora ras krävs en uppgång på hela 245 %.  

Så trots en uppgång på 115 % i år så täcker inte det förra årets ras. Rysslandfonderna är riskfyllda på många sätt. Jag tror knappt att det räcker med MVG i matte för att förstå sig på börsens svängningar och det är mycket framtid som står på spel. Det gäller att gå in och ut vid rätt tillfälle och att fördela sina placeringar på ett klokt sätt.

Lär dig mer om pension på www.minpension.se. I tidningen DN finns flera bra artiklar om PPM-sparandet.

Om du låter någon annan sköta dina placeringar, se upp för stora avgifter. Det är inte säkert att banken eller fondförvaltningsbolaget lyckas placera bättre än exempelvis ickevalsfonden i ppm. 

Även om du låter någon annan göra jobbet, så är det viktig att följa med – en gång ska du plocka ut och leva på de här pengarna. Det gäller att agera smart under spartiden, säkra upp pengarna inför pensionen för att sen kunna leva upp dem! Det senare är nog det enklaste. Hur mina fonder går? Jag är nöjd, jag sover gott om natten och placerar med hjärta och hjärna.

Lena Wallin

Spridningsknappar

  • Digg
  • Facebook
  • StumbleUpon
  • Technorati
  • LinkedIn
  • Google
  • del.icio.us
  • MySpace


Kommentarer

1 kommentar

Jima

http://www.pensionia.se

Lägg till kommentar

Du kan skriva en kommentar eller skicka en trackback från din egen blogg. Alla kommentarer måste följa våra regler.

Obligatoriska fält *

*