Planera för skatteåterbäring

Nu är det läge att göra en preliminär deklaration och se över ditt skattekortlångsiktiga sparande. Jag tycker att du som idag har en månadslön över 31.700 kronor  ska se till att du får maxavdraget för pensionssparande på 12.000 kronor. Då får du tillbaka mellan 52 – 57 % av det insatta beloppet i skatteåterbäring. Men betala inte in mer än vad du får göra avdrag för. Har du inte sparat något i år är det hög tid att göra det nu. Visserligen binder du pengarna till 55 årsdagen men med en bra lön brukar det inte vara något problem.

Om du tjänar under 31.700 kronor i  månaden  (brytpunkten för statligskatt) då är mitt råd att i förstahand spara i en kapitalförsäkring utan skatteavdrag. Du betalar in med skattade pengar och får ut beloppet skattefritt vid utbetalningen. Har du en avdragsgill försäkring du är nöjd med så krångla inte till det, du kan fortsätta att spara i den. Den som tjänar under 31.700 kronor får tillbaka ca 30 -35 % i skatteåterbäring på det insatta beloppet vilket gör att du kan spara lite mer än om du sparar med skattade pengar.

Gör du avdrag i deklarationen för ditt privata pensionssparande nu så får du betala skatt på pensionen när den betalas ut. Vilken skatt du har på utbetalningen i framtiden bestäm av riksdagen, det är inte säkert att du får lägre skatt som pensionär.  För de med  låga inkomster kan även bostadsbidraget påverkas av ett eget pensionssparande.

Att amortera av på lägenheten eller huset är också ett pensionssparande, kruxet är att det är krångligt att behöva sälja huset när pensionen närmar sig. Att flytta till ett mindre boende innebär att man i de allra flesta fall ska skatta fram en reavinst. Det gör att många äldre väljer att bo kvar. Men visst är det bra att amortera och att planera för så låga kostnader som möjligt.

Se över ditt totatla sparande, idag behöver vi alla en större buffert om vi skulle bli sjuka eller arbetslösa. Att ha två månadslöner eller mer på sitt buffertkonto är ett bra tips då kan du klara dig under en kortare period utan lön, sjukpenning eller a-kassa.

 Så här ser min sparlista ut

 1. buffertkonto två månadslöner
 2. semesterkonto
 3. pensionssparande
 4. amortering

Gör det enkelt spara i försäkringar och fonder som du förstår dig på, om du vill ha hjälp med placering jämför avgifter noga. Kanske passar en traditionell försäkring dig lika bra som en aktivt förvaltad fondförsäkring.

En personlig rådgivning är ju aldrig fel. Du blir med all sannolikhet erbjuden något nytt spännande sparande och det är många som vill tjäna pengar på din okunskap. Mitt tips är att tänka igenom först vad och hur du vill spara, ta gärna råd från flera innan du bestämmer dig. Det är dina pengar det handlar om och du ska förvalta dom väl för din framtid.

Lena Wallin

Spridningsknappar

 • Digg
 • Facebook
 • StumbleUpon
 • Technorati
 • LinkedIn
 • Google
 • del.icio.us
 • MySpace


Kommentarer

Inga kommentarer

Lägg till kommentar

Du kan skriva en kommentar eller skicka en trackback från din egen blogg. Alla kommentarer måste följa våra regler.

Obligatoriska fält *

*