Planering och placering

kundvagn

I helgen var jag och handlade i min nya mataffär. Som nyinflyttad i storstan tar det tid att hitta nya butiker som inte är tokdyra men nu har jag hittat rätt. Ett bra riktmärke på prisvärd mataffär brukar vara att det är fullt på parkeringen och många barn i butiken.

Här i storstan finns även möjlighet att få matkassen hemlevererad till dörren med veckans matsedel – jag räknade snabbt ut att det alternativet inte passar mig. Priset varierar men ett erbjudande skulle kosta 900 kronor i veckan för middagsmat, då är inte frukostar, lunch och övrigt med. Det låter visserligen bekvämt men i längden blir det dyrt. Enligt konsumntverkets beräkningar kan matkostnaden för en tonåring vara ca 2000 kronor i månaden, en kvinna ca 1500 och för en man ca 2000 kr om alla måltider äts hemma. Konsumentverket ger mig tipset att hålla koll på matkontot, göra en budget, planera och undvika impulsköp.   

När det gäller privatekonomin och pensionen så handlar det om samma sak. Vill du få koll på din ekonomi hitta en bra leverantör som inte är alltför dyr, gör en budget, planera och undvik det du ej förstår och det som kostar mycket i avgift.

Jag är helt säker på att vi alla skulle kunna bli mycket bättre och mer kritiska till sparande och fonder av olika slag om vi fick mer kunskap, men det tar tid. Mitt tips är att du ger din egen ekonomi tid. Börja med att ta reda på hur du själv är ”placerad”. 

Jag hjälpte min vän Lotta att ta tempen på pensionpengarna, vi tog fram dagstidningen och kollade hur utvecklingen har varit de 2 senaste åren, uppskattade med +  – om Lotta är nöjd med risk , avgift och utveckling. Vi pratade även om utvecklingen i år och kommande år och när Lotta ska använda pengarna. I år har ju börsen gått upp och Lotta och jag ser ljust på framtiden. Lottas traditionella försäkringen har garanterad ränta och det känns tryggt. Lotta sparar även i fonder med hög risk, de pengarna ligger i ppmsystemet är lätta att ändra och har låga avgifter. Blandade fonder är lite svåra att få grepp om, kanske ska Lotta flytta en del till högre risk och något till räntefonden för att få lägre avgift. Lotta bestämmer sig för att följa utvecklingen på några nya fonder på morningstar innan eventuell omplacering. Eftersom Lotta har fått mer i plånboken det senaste året så tänker hon öka på sitt sparande. 

termometer

Oavsett om du själv gör dina fondplaceringar eller om du valt aktiv förvaltning av dina fonder, så är det väldigt bra att ha en överblick på ditt risktagande. Ju yngre du är detsto högre risk kan du ta. Efter 50 är det bra att ha koll på börsens upp och nergångar för att säkra upp en del av ditt sparande, när du är 60- 65 år då närmar sig tiden för dina uttag, då bör du vara säkert placerad.

Kolla gärna morningstars portföljhanteraren, där kan du lägga in dina fonder och följa utvecklingen på ett bra sätt.

Lena Wallin

Spridningsknappar

  • Digg
  • Facebook
  • StumbleUpon
  • Technorati
  • LinkedIn
  • Google
  • del.icio.us
  • MySpace


Kommentarer

Inga kommentarer

Lägg till kommentar

Du kan skriva en kommentar eller skicka en trackback från din egen blogg. Alla kommentarer måste följa våra regler.

Obligatoriska fält *

*