Pension och varning för Anka

På min sönadagspromenad längs Järlasjö, fick jag härlig höstluft i lungorna och ny energi att spana vidare. Vid sjön IMG_0003mår både människor och ankor gott. De senare får mycket bröd och börjar bli både feta och lata. Här får man hålla i sin matkasse och se upp så att inte ankorna anfaller, så en varningsskylt för ankor är på rätt ställe.

Skylten fick mig att fundera över en annan ankvarning som har med pensionsbolaget Alectas rapport om pensioner att göra. I veckan kom Alecta med en undersökning som visar att 8 av 10 kvinnor inte kan tänka sig att arbeta efter 65 årsdagen. Frågan som ställdes i undersökningen var ”hur kan du höja din pension?”. De alternativ som ges i undersökningen är spara privat, byta jobb, jobba efter 65, förhandla fram mer i tjänstepension, välj annan pensionsförvaltare eller välj en rik partner.   

Kanske har den numera kända Anna Anka inspirerat frågeställaren och även de som svarat för det är så många som 13 % som säger att de vill välja en rik partner för att höja sin pension. Här är en ankvarning på plats. En rik partner kan vara en falsk trygghet, det gäller att gifta sig för att få del i partnerns förmögenhet och efterlevandepension att vara sambo räcker inte.  Jag tror inte att det är så många som vill ge sig ut och jaga rika partners för att få en bra pension. Det gäller ju att äktenskapet håller till pensionen, att vara sambo räcker inte för en trygg framtid. Om Alectas undersökning stämmer då kommer vi snart få se nya Tv-såpor där ”ensam mamma söker” får sällskap av ”äldre kvinna söker rik……” så en ankvarning kan vara på sin plats.

För mig handlar en trygg ålderdom mer om låga kostnader och kontroll över min ekonomi än att få en ”hög pension”. Den som gör en plan för sin framtid och läser pensionsprognosen från www.minpension.se inser snabbt att det är värdefullt att jobba något år extra. Att inte ha för stora boendekostnader som pensionär är jätteviktigt. Här får du fler råd för en tryggare ålderdom.

 • Amortera på lånen
 • Ha bra kontakt med barn och vänner
 • Träna så du orkar jobba efter 65
 • Pensionsspara
 • Välj ett jobb med kollektivavtal eller liknande avtal
 • Kolla minpension.se och förbered dig för din framtid

Jag efterlyser konkreta pensionsrapporter och bra råd som handlar om sparande och planering.

 Lena Wallin

Spridningsknappar

 • Digg
 • Facebook
 • StumbleUpon
 • Technorati
 • LinkedIn
 • Google
 • del.icio.us
 • MySpace


Kommentarer

1 kommentar

Stefan

Tjänstepensition en diskussion med din arbetsgivare

Hur ser tjänstepensionslösningen ut på ditt jobb? Har ni någon – inte? Då kan det vara dags att ställa chefen mot väggen.

– Om man inte arbetar under kollektivavtal så är det inte säkert att man har någon tjänstepension.

Som anställd i ett företag eller en organisation som lyder under kollektivavtal är man garanterad en tjänstepension. Men många nya företag i yngre branscher har inte alltid samma tydliga regler. I vissa fall saknar de helt tjänstepensionsavtal. För en anställd kan det bli en obehaglig överraskning.

– Som ung och ny på arbetsmarknaden så är kanske inte tjänstepensionen det första man tänker på. Därför är det viktigt att man ställer frågor om det i samband med en anställning.

Vid sidan om den allmänna pensionen så är tjänstepensionen ett viktigt komplement. Pengarna man sparar som ung får längre tid på sig att växa och kan göra skillnaden på om man kan bo kvar i sitt hus eller behålla segelbåten när man går i pension.Konfrontera din arbetsgivare och kollar upp vad som gäller.

– Ta en diskussion med din arbetsgivare. Fråga om du som anställd har någon tjänstepension eller om det finns ett kollektivavtal. Om svaret blir nej så är nästa steg att försöka påverka arbetsgivaren till att skapa det.

Nystartade rörelser eller företag med dålig likviditet har inte alltid möjlighet att själva skjuta till pengar till en pensionsförsäkring för sina anställda. Då kan löneväxling vara ett alternativ. Ofta kan det vara till vinst för båda parter.

– Att löneväxla innebär att den anställde väljer att sänka sin bruttolön till förmån för att spara pengar i tjänstepensionsförsäkring. För arbetsgivaren kan det vara intressant eftersom det är det billigare att sätta av till pensionen än att betala ut lön där det tillkommer skatt och sociala avgifter. De flesta arbetsgivare skjuter dock till mellanskillnaden mellan särskild löneskatt och arbetsgivaravgiften så att det blir kostnadsneutralt för företaget men förmånligare för den anställde, det leder till ”goodwill” för företaget.

Kan man välja var ens pensionspengar ska placeras?

– Ja, de flesta arbetsgivare låter sina anställda styra över det helt själva. Vad man väljer är ju helt och hållet styrt av vad man är intresserad av själv men om man känner sig osäker så kan man alltid kontakta en rådgivare för att få bra placeringstips

Lägg till kommentar

Du kan skriva en kommentar eller skicka en trackback från din egen blogg. Alla kommentarer måste följa våra regler.

Obligatoriska fält *

*