Träning och pensionssparande ger mer

höstträdDagens pensionsspaning handlar om träning och att orka jobba längre.

I en artikel i Aftonbladet ger överläkare Stefan Branth läsarna råd kring hälsa och livskvalitet. Stefan Brandth säger bland annat att det är viktigare för ens framtid att lägga tid på träning, kost och sömn än att pensionsspara. Stefan Branth menar att vår livsstil är avgörande för hur vi kommer att må som pensionärer. Han beskriver att minst 60 procent av våra kommande sjukdomar är beroende av vår livsstil och genom egna åtgärder går det att minska risken för att bli sjuk. Man avgör till stor del själv vilken livskvalitet man får i framtiden. Mårten Lagergren, docent vid Äldrecentrum, säger i samma artikel att man ska försöka ha ett så bra liv som möjligt och att vara både fysiskt, socialt och kulturellt aktiv även efter 65 årsdagen. Rubriken i Aftonbladet ”Träning ger mer än pensionssparande” känns missvisande.

Jag skulle vilja vända på det hela och säga att träning och pensionssparande ger mer. Min tanke är att hälsa och livslängd hänger ihop och som pigg 65 åring vill jag inte bli pensionär utan ”passionär”. Om vi lever sunt kommer vi också få ett långt liv och då behöver vi ju ha mer pengar för att leva gott. För om jag ska kunna vara fysiskt, social och kulturellt aktiv då måste pengarna räcka till mer än mat och boende. Så visst finns det en god anledning till att fortsätta att träna, pensionsspara och amortera på lånen.

Den goda hälsan gör också att jag orkar jobba längre och det är ju bra för pensionen, men det är inte säkert att jag får ett jobb efter 65 årsdagen och de flesta kan inte tänka sig att jobba efter 65. pensionsprognos

Dagens tips: Ta fram ditt orange kuvert och kika på din pensionsprognos ta sen en härlig långpromenad, andas djupt och lägg upp en plan för ditt hälsosamma liv och för din ekonomi.

Den som mår bra och lever länge kan ju få stor glädje av sina sparade slantar.

Lena Wallin

Spridningsknappar

  • Digg
  • Facebook
  • StumbleUpon
  • Technorati
  • LinkedIn
  • Google
  • del.icio.us
  • MySpace


Kommentarer

Inga kommentarer

Lägg till kommentar

Du kan skriva en kommentar eller skicka en trackback från din egen blogg. Alla kommentarer måste följa våra regler.

Obligatoriska fält *

*