Pensionssystemet har fått sin katekes

Regnet strilade över paradgatan Unter den Linden i Berlin i onsdags. Jag, hustrun och barnen hade just passerat Deutsche Museum på vår väg ned mot Brandenburger Tor. På Muséefasaden hängde stora porträtt av Martin Luther, vars blick strängt förmanar oss flanörer att läsa hans katekes.martin-luther

Torr och hemkommen hittade jag igår en e-post från socialdepartementet med rubriken; Detta är pensionsöverenskommelsen. Med professionens iver skriver jag ut skriften och upptäcker ganska snart att vårt svenska pensionssystem har fått en alldeles egen katekes. Skriftens förord är något över det vanliga:

Genomförandegruppen som verkade från 1994 till 2006 har avslutat sitt arbete och efterträtts av den nya Pensionsgruppen. Därmed övertas den politiska förvaltningen av reformen av en grupp politiker som inte var med när reformen kom till. Samtidigt sker en successiv generationsväxling bland tjänstemännen såväl inom regeringskansliet som inom de myndigheter som administrerar pensionssystemet.

Syfte med denna skrift är att underlätta generationsväxlingar genom att skapa en överblick över reformens motiv och principer för såväl politiker med ansvar för pensionssystemet som ansvariga tjänstemän. /../. Det vi vill göra med denna skift är underlätta framtida förvaltares arbete genom att sammanfatta motiven och principerna för pensionsreformen.”

Bortsett från förordet kan jag varmt rekommendera skriften för dig som snabbt vill få en djupare inblick i pensionssystemet. Men jag hoppas du inte använder den som en katekes, utan som en kunskaps- och inspirationskälla som kan stärka en framtida livlig diskussion om pensionssystemet.

Håkan Svärdman

Spridningsknappar

  • Digg
  • Facebook
  • StumbleUpon
  • Technorati
  • LinkedIn
  • Google
  • del.icio.us
  • MySpace


Kommentarer

Inga kommentarer

Lägg till kommentar

Du kan skriva en kommentar eller skicka en trackback från din egen blogg. Alla kommentarer måste följa våra regler.

Obligatoriska fält *

*