Föräldralediga, hämta pengar här!

Just nu gör TCO reklam för kollektivavtalet och visst har det stor betydelse för vår trygghet.

När jag träffade Philip häromdagen pratade vi om familjen, barnen och föräldraledighet. Philip plockade ut föräldraledighet i samband med semestern och jag gav honom tipset att kolla om han får några pensionspengar från sitt arbete när han är föräldraledig. fötter

Tack vare kollektivavtalet så är det många som får pensionsavsättning även under föräldraledigheten. Philip och många andra tror att detta sker automatiskt men så enkelt är det tyvärr inte.

Så här finns tusenlappar att hämta!

Är du en av 1,2 miljoner privatarbetare, du jobbar exempelvis inom handel, vårdföretag, industri eller byggnadsbranschen,  då ska du fylla i en blankett tillsammans med din arbetsgivare för att få del av pensionspengar via avtalspension SAF-LO vid din föräldraledighet. 

Numera kan även privata tjänstemän som tillhör den nya ITP planen ha rätt till pensionspengar via den så kallade premiebefrielseförsäkringen. Det innebär att arbetsgivare och lönehandläggare måste anmäla till försäkringsadministratören att tjänstepensionen ska betalas till pensionskontot vid föräldraledighet.  I andra avtal kan det ingå pensionsinsättningar via löneavtalet vid föräldraledighet.

Ta reda på vad som gäller för dig. Kolla lista föräldraledigFörsäkringskassan – vad får du för insättning till allmänpension och hur kan du få jämställdhetsbonus. Kolla med jobbet vad som ingår i löneavtalet fråga om du får  någon pensionsinsättning. Din arbetsgivare eller en försäkringsrådgivare på ditt fackförbund vet vad som gäller för dig!

Har du inget kollektivavtal eller liknande avtal är det stor risk att du går miste om stora pensionspremier. 

Njut av din föräldraledighet och fyll på ditt pensionskonto! 

Lena Wallin

Spridningsknappar

  • Digg
  • Facebook
  • StumbleUpon
  • Technorati
  • LinkedIn
  • Google
  • del.icio.us
  • MySpace


Kommentarer

1 kommentar

Länkar till detta inlägg

Läs mer om denna funktion

75 % missar blanketten vid föräldraledighet | Trygghetsspanarna

[…] somrar har jag tillsammans med kollegor från Folksam LO pension varit på Öland och informerat om pensioner. Det är inte så många som vill ta emot information om något så tråkigt som pension på sin […]

Lägg till kommentar

Du kan skriva en kommentar eller skicka en trackback från din egen blogg. Alla kommentarer måste följa våra regler.

Obligatoriska fält *

*