Unga och äldre pensionärer

pensionärer  på bänkFolksam står i startgroparna för en ny pensionärsförsäkring.

Allt fler efterfrågar en modern försäkring för aktiva människor som har passerat 65-årsgränsen. En ny modern försäkring kan ge ersättningar vid olika händelser som sjukdom, olycksfall och dödsfall. Den nya försäkringen kommer att lanseras under våren 2010. 

De som nu är i 65-årsåldern känner sig unga, är aktiva och jobbar en del. Några startar eget och många förverkligar sina drömmar. I gruppen nyblivna pensionärer har efterfrågan på rena dödsfallsförsäkringar minskat. Nya pensionslösningar gör det möjligt att säkra ekonomin för anhöriga under livstiden och flertalet av nya generationens pensionärer har ett bra sparkapital.

Den försäkring unga pensionärer efterfrågar ska vara flexibel och passa aktiviteter och resande. Vi har helt enkelt fått en ny generation unga pensionärer.  

Idag har vi en stor grupp pensionärer som har grupplivförsäkring i Folksam. De som idag har grupplivförsäkring får behålla den, men försäkringsbeloppen i befintliga försäkringar kommer att ändras år 2011.  Eftersom grupplivförsäkringen är en riskförsäkring utan sparande måste de årliga premierna täcka utbetalningarna.
Det känns oerhört tungt att behöva sänka ersättningen för våra nuvarande pensionärer, men alternativet hade varit kraftigt höjda premier. Det skulle innebära att många äldre pensionärer inte skulle ha råd att ha kvar försäkringen överhuvudtaget.

Jag hoppas verkligen att den nya försäkringen kommer att tilltala blivande pensionärer och att de som nu har en grupplivförsäkring förstår att det inte hade varit önskvärt med stora premiehöjningar framöver.

Länk till pressmeddelandet

Lena Wallin 

Spridningsknappar

  • Digg
  • Facebook
  • StumbleUpon
  • Technorati
  • LinkedIn
  • Google
  • del.icio.us
  • MySpace


Kommentarer

16 kommentarer

Shirin Sandström

Även jag undrar om Folksamsbeslut om att förändra grupplivsförsäkring för pensionärer, är laglig. Kan man utan vidare ändra på redan ingången avtal? Kan ändringar gälla retraktivt?
Folksams beslut är absurt

kristina schildmeijer

Nej Folksam, för detta är min förståelse noll. Min mamma har betalat till er i alla år i tron att den här grupplivförsäkringen skulle betala hennes begravningskostnader. Hon har betalat den usla summa som ni tänker ersätta henne med många gånger om och ni hoppas på förståelse. Jag kan bara svara: NEJ!/hälsningar Kristina Schildmeijer

Stefan

Eftersom debatten fortfarande pågår med iritterade pensionärer så vill jag säga följande:

NÄR MAN TECKNAR EN FÖRSÄKRING SÅ HAR MAN EN SKYLDIGHET SOM FÖRSÄKRINGSTAGARE ATT FÖRVISSA SIG OM VAD JAG FÅR FÖR PENGARNA, LIKASÅ HAR FOLKSAM EN SKYLDIGHET ATT TALA OM FÖR FÖRSÄKRINGSTAGAREN VAD SOM GÄLLER, DET ÄR BARA ATT LÄSA VILLKOREN.JAG KAN SOM FACKLIG REPRESENTANT BARA SÄGA ATT VÄX UPP PENSIONÄRER NI HAR ALL TID I VÄRLDEN ATT TA REDA PÅ VAD SOM GÄLLER. ANNARS HAR JAG EN STÄMPEL SOM JAG KAN LÅNA DÄR DET STÅR ”lÄST MEN INTE FÖRSTÅTT”

Oscar

Stefan!
Upp stiga orden tanken stilla stå.
Ja,ja eftersom du tycks vara självlärd får väl dina fackliga bedrifter lämnas därhän.
Din skolgång verkar ha varit sporadisk och får väl närmast beskrivas som ”försökt men inte förstått”.

Stefan

ja du Oskar poesi kan vi vara utan eller?

Herberth Hellberg

Detta är skandal Folksam.

Jag har haft grupplivförsäkring hos er sedan 1994. då jag blev 65 år (okt. 2002) fick ett brev om att försäkringen upphörde, men blev erbjuden denna gruppförsäkring för pensionärer, som jag tackade ja till. Jag tyckte det var utmärkt, för då visste jag att mina barn skulle få hjälp till min begravning oavsett vad som hände mig. Jag förmodar att denna försäkring enbart gäller för dem som tidigare haft en grupplivförsäkring hos er i sitt aktiva liv. Om så inte är fallet har ni felbedömt denna försäkring och då har ni gjort ett dåligt jobb. Sunt förnuft säger att det skulle aldrig fungera. Men är det att man måste vara medlem tidigare har ni inte behövt betala ut något belopp för försäkringstagaren som har fått leva till pensionen, och då får ni slå ihop dessa två försäkringar så det går ihop.
Jag vill ha svar på om denna grupplivförsäkring för pensionärer är EN försäkringsgren.
Herbert Hellberg

Stefan

Herberth Hellberg har du inte förstått att det inte tecknas lika många försäkringar av pensionärer nu som tidigare och att utbetalningarna ökar i takt med att fler äldre, därför kostar det att ha en sådan försäkring, antingen höjer man premien eller så sänker man beloppen, svårare är det inte

Marie

Min 75-åring mamma är jätteledsen och besviken över Folksams handlande! Själv är jag inte förvånad, har haft dålig erfarenhet av bolaget i ett ärende tidigare och nu det här. Att vända sig till andra försäkringsbolag är kanske det enda språk Folksams ledning förstår sig på. Är det verkligen lagligt att göra så här?

Lena Wallin

Jag har full förståelse för era reaktioner. Rent juridiskt sett har Folksam rätt att göra denna förändring av ersättning. Gruppförsäkring är ettårsavtal både villkor och pris kan ändras när avtalstiden går ut.
Se även utlåtande i denna fråga från Konsumenternas försäkringsbyrå: http://www.konsumenternasforsakringsbyra.se/content.asp?avd=start

spectator

Är man så dum och tror att Folksam är ärligt. Bolaget har ju lurat skjortan av PRO, vilket ju inte särskilt svårt. Sossar på båda sidorna!

Stefan Ekström

spectator förklara vad du menar ” Läst men inte förstått”

Stefan

Tidningsrubriker speglar inte alltid hela verkligheten.

En Grupplivsförsäkring är där många personer i en viss grupp slår sig ihop och betalar in en årlig mindre summa för att kunna ge en större slant till familjerna till de gruppmedlemmarna som dör under året. Man kan se det som ett omvänt årligt lotteri, där vinnarna är de som dör. Förlorarna är de som överlever. Trixet är att ingen exakt kan veta hur länge han eller hon får förmånen att behålla livet. Överlever man året så är man glad för det, dör man är man kanske inte lika glad men familjen får lite hjälp t ex för att bekosta begravningen. Lever man tillräckligt länge så har man haft ett bra skydd, lång tid, till en låg årlig kostnad men man kommer inte att få tillbaka lika mycket som man betalt in.
Detta är ett utmärkt bra sätt att ge sin familj skydd för framtiden till en låg kostnad. Försäkringsbolag är de som organiserar det hela men ett försäkringsbolag har inga magiska krafter som gör att det kan trolla fram extra pengar. Hela idén bygger på att det är lika mycket pengar in i systemet som sen betalas ut. Den här försäkringen har haft pensionärer som grupp. Det har fungerat bra så länge som många pensionärer har velat ge sin familj extra skydd. Dagens yngre pensionärer vill (eller kan) inte betala den här typen av årlig försäkring och då blir det färre som är med och delar på kostnaden. Då måste försäkringsbolaget antingen höja premien eller minska skyddet. Gör man inte det så drabbar det andra försäkringstagare i bolaget.
Den här modellen är inte poppis i ”mappis” & ”pappis” generationen. Dagens unga pensionärer vill ha mer flexibla lösningar som passar deras aktiviteter och resande. Vi har helt enkelt fått en ny generation unga pensionärer.

Anne

Stefan verkar lägga ner hela sin själ i att försvara Folksams oseriösa beteende. Du måste vara anställd i företaget och lojalitet mot sin arbetsgivare är alltid bra, men varför aktivt försvara en ostrategisk handling. Min mamma tog också försäkringen för att hon ville förvissa sig om att inte behöva belasta barnen med begravningskostnaden. Det är väl självklart att man ska kunna lita på en föräkringsgivare. Att ha försäkringar är väl ändå inget självändamål? Vadå skydd under lång tid? Mot vad? Jag är förvisso medveten om att intäkterna måste vara större än utgifterna, men om så inte är fallet har man varit dålig på att sälja sina tjänster och inte blir man mer konkurrenskraftig genom detta agernade. Jag tänker då inte välja Folksam för något ändamål i framtiden.

Lena Wallin

Herbert,
Jag har full förståelse för att du är besviken. Många har precis som du anslutit sig till försäkringen då de blivit pensionärer efter ett långt medlemskap i en facklig organisation.
I början av pensionärsförsäkringen har anhöriga kunnat få ut stora belopp i förhållande till den premie man betalat in som pensionär. Då förstår man oftast att det handlar om en riskförsäkring. Den som har förmånen att leva länge får bidra med sina premier till de utbetalningar som sker under året. Försäkringen är en riskförsäkring och inget sparande.
Vi har externa revisorer som granskar grupplivaffären och även finansinspektionen är nu inkopplad. De försäkringar som nu förändras är rena pensionärsförsäkringar och har i det här fallet ingen koppling till de yrkesaktiva medlemmarna.

Lena Wallin

Stefan

Anne.

Jag lägger ner vid behov ca: 1/4 av min fackliga tid på att informera mina blivande pensionärer. När det gäller min anställning så är jag anställd inom verkstadsindustrin till 100% och jobbar lika mycket fackligt.
Som förtroendevald av mina medlemmar har jag ett ansvar och förtroende att informera om vad som händer den dagen dom går i pension.

Jag personligen tycker det är tråkigt och oansvarigt av PRO att inte vara mera pålästa vad gäller villkoren,samt att ha den kunskap om att kunna informera sina blivande medlemmar/pensionärer om deras försäkringsskydd.

Länkar till detta inlägg

Läs mer om denna funktion

Livets Lotteri | En katt bland hermelinerna

[…] modellen är inte poppis i ”mappis” & ”pappis” generationen. Dagens  unga pensionärerefterfrågar vill ha merflexibla lösningar som  passar deras aktiviteter och resande. Vi har […]

Lägg till kommentar

Du kan skriva en kommentar eller skicka en trackback från din egen blogg. Alla kommentarer måste följa våra regler.

Obligatoriska fält *

*