Spela gärna, men spara mer

trissflaggaHäromdagen tog jag en sväng på lunchrasten upp till Ringens köpcentrum vid Skanstull för att köpa kvällstidningen och en nötchoklad för att stilla det värsta sockersuget. Mannen före mig i kioskkön lämnade in ett spelsystem för närmare 400 kronor. Jag reagerade ryggmärgsmässigt på summan. Min nyfikenhet fick mig att dröja kvar i kiosken en stund för att se om det var fler som var beredda att satsa större belopp på olika spel. Min spontana och högst ovetenskapliga fältstudie kunde ganska snart konstatera att spelintresset med höga insatser delas av många människor. Väl tillbaka på jobbet plockar jag upp Lotteriinspektionens och Svenska spels hemsidor. Där hittar jag häpnadsveckande uppgifter. Den svenska spelmarknaden omsatte 41 miljarder kronor förra året och varje svensk över 18 år spelar i genomsnitt för 450 kronor i månaden.

Vi svenskar spelar alltså för mer än vad vi sparar i tjänste- och privatpensionssparande. Tjänstepensionssparande, som vanligtvis är kopplat till ett kollektivavtal på våra arbetsplatser, uppgår till närmare 29 miljarder kronor och det privata pensionssparande uppgår till nästan 10 miljarder kronor.

Jag misstänker att den starkaste drivkraften bakom spelmarknadens miljardrullning är drömmen om den stora vinsten, som ska garantera vinnaren ekonomiskt oberoende. Hur realistiskt är det att denna härliga dröm kan infrias? Mikroskopisk, visar Svenska Spels hemsida.  Chansen att vinna en miljon kronor på Keno är en på två miljoner medan sannolikheten att få 13 rätt på Stryktipset är något högre, en chans på 1,6 miljoner. Och chansen att ta hem 10 miljoner kronor på Joker är faktiskt lägre än risken att träffas av blixten. En risk som vi normalt betraktar som obefintlig. . Däremot är det högst sannolikt att få ihop en miljonvinst om vi istället sparar större delen av spelinsatsen. Om vi till exempelvis sparar 400 kronor i månaden i en pensionsförsäkring med en antagen avkastning på 5 procent under 45 år så får vi ihop 800 000 kronor, inte långt ifrån en miljonvinst. Pengar som kommer att behövas med tanke på att den offentliga pensionen i bästa fall kommer att motsvara häften av slutlönen.   Femtiolappen som blir över kan vi fortsättningsvis satsa på spel för att hålla hoppet om drömvinsten vid liv.

Håkan Svärdman

Spridningsknappar

  • Digg
  • Facebook
  • StumbleUpon
  • Technorati
  • LinkedIn
  • Google
  • del.icio.us
  • MySpace


Kommentarer

1 kommentar

Helene B Lassa

Intressant reflektion du har och genom åren har jag i mitt arbete märkt samma sak,råder folk till långsiktigt sparande, men det är inte vinsten dom flesta vill åt utan känslan innan, jag kanske vinner. Precis som om man tävlar i ngn idrottsgren. Sedan att det för dom flesta blir ett antiklimax är helt ointressant. Jag kanske-vinner känslan är viktig för många.

Lägg till kommentar

Du kan skriva en kommentar eller skicka en trackback från din egen blogg. Alla kommentarer måste följa våra regler.

Obligatoriska fält *

*