Flera skäl att välja återbetalningskydd för avtalspensionen

Kul att det finns intresse för en blogg som handlar om pensioner och tack för trevlig respons och era kommentarer.

Det finns flera skäl att välja återbetalningsskydd för avtalspensionen. För det första kan du säkra pengarna till familjen eller din partner för det andra kan du ta ut pengarna redan från 55 års ålder oavsett hälsa, som ”tänkvärt” tänkte till om i sin kommentar.  

Om du inte har återbetalningsskydd får du del av arvsvinster vilket innebär att pensionen blir något högre, det är svårt att säga hur mycket eftersom det har att göra med din ålder och hur många som avlider i din pensionsgrupp. Den som inte har återbetalningsskydd riskerar flexibiliteten i pensionen. Är du sjuk och vill plocka ut dina pensionspengar tidigt eller på kort tid så är det inte säkert att pensionsbolaget godkänner det. Du kan få vänta med dina uttag till 65 årsdagen.

Mitt allmänna råd är att välja aktivit i avtalspensionen och att välja återbetalningsskydd och jag håller fast vid att det inte kostar något. Väljer du återbetalningsskydd då bestämmer du själv när du vill lyfta din pension.

Den som inte väljer återbetalningsskydd får något högre pension men riskerar att inte kunna ta ut pensionen före 65 årsdagen. Jag tror att många ickeväljare blir mycket besvikna om de inte får ut sin pension på grund av hälsoskäl. Det är viktigt att göra ett aktivt val i avtalspensionen nu för att inte drabbas av otrevliga överraskningar i framtiden.

Lena Wallin 

 

  

 

 

Spridningsknappar

  • Digg
  • Facebook
  • StumbleUpon
  • Technorati
  • LinkedIn
  • Google
  • del.icio.us
  • MySpace


Kommentarer

13 kommentarer

tompa

om jag väljer återbetalningsskydd,får jag då det på alla
pengar, även de som finns i systemet????????

Lena Wallin

Hej Tompa!
Om du vill ha återbetalningsskydd på redan placerade pensionspengar, då ska du fylla i en blankett och även lämna en hälsodeklaration.
Ta fram din pensionspärm och leta upp var du har placerat din pension. Kontakta sedan din pensionsadministratör och/eller pensionsbolag för att få ordning på gamla pensionspengar. Är du osäker tycker jag att du ska kontakta en försäkringsrådgivare som hjälper dig med en genomgång av både avtaladpension och ditt privata sparande.

Tompa

Tack för tipset med pensionspärm.
Men en annan fundering gäller: vad skall jag välja?? fond
eller Traditionell ( vilket är ränta eller??????)

Om jag då väljer fond för det har gått så bra över tiden, så slår nog börsen i backen när jag skall gå hem.

Måste jag själv bevaka detta eller finns det någon
”inbyggd fallskärm”???

Lena Wallin

Hur du ska välja beror på vilken risk du kan ta, hur gammal du är och hur mycket du vill engagera dig. Idag väljer många fondförsäkring med en form av automatisk omplacering, då behöver man inte engagera sig så mycket. En traditionell försäkring är bra om du har kort tid kvar till din pension eller om du är försiktig och inte vill ta någon risk. För att få en bra mix i ditt totala pensionssparande rekommenderar jag dig att kontakta en rådgivare. Hos många försäkringsbolag är personlig rådgivning gratis.
Lena Wallin

Tompa

Kan min dotter som är IF-Metallare välja trots sin
ålder, 23.??????????????? Har läst något om 25 år innan man kan välja, Är det sant????
Hon får rösta, köpa sprit o är ju myndig!!!!!!

Mungo

Nej, hon kan välja först det året hon fyller 25..

Stefan

Återbetalningsskydd ger lägre pension
Om du väljer återbetalningsskydd blir din pension lägre. Hur mycket lägre din pension blir om du väljer återbetalningsskydd kan den pensionsförvaltare du valt svara på?

har i dag varit på utbildning och fått till mig att återbetalningsskydd inte kostar något,vad är sant och inte?

Lena Wallin

Hej Stefan,
När du väljer återbetalningsskydd går du miste om arsvinster från din åldersgrupp. Det innebär att din pension blir något lägre, är du ung är det en marginell skillnad. Det är först när du närmar dig pension som arvsvinster har större betydelse. När du är 65 år och ska ta ut pengarna får du en ny valmöjlighet. Ett personligt brev skickas ut och kunden kan få bra personlig information om olika utbetalningsalternativ.

småland

När jag blir äldre är det extra viktigt att ha
återbetalningsskyddet, jag kommer ju närmare döden.
Eller skall jag ha blanketten i fickan om något händer????????????

Lena Wallin

Hej Småland!
Det är alltid din familjesituation som avgör hur du väljer. Med återbetalningsskydd kommer din avtalspension alltid att betalas ut till dig, din partner eller dina barn. Men vill du själv leva upp så mycket pension som möjligt, när du är i livet, då väljer du att plocka ut pensionen på kort tid och utan återbetalningsskydd. Du riskerar då att en del av din pension inte betalas ut, men du själv får ju ut mer när du är i livet.

RonnieFIend

В настоящее время покупатели проявили большой интерес к новинке – живым цветам в стекле. Они прекрасно смотрятся на столе, на тумбочке, по внешнему виду ничем не отличаясь от обычных живых цветов, подробнее об этом читайте на сайте tvoi-noski.ru

BrettPhype

wh0cd912605 LEVITRA

PatrickHok

Никто так не интересуется микронаушниками, как студенты. Производство микронаушников, думается, было ориентировано именно на этот изобретательный и творческий класс, которому любой ценной надо сдать экзамен (и не один!), подробнее читайте на сайте dk-zio.ru

Lägg till kommentar

Du kan skriva en kommentar eller skicka en trackback från din egen blogg. Alla kommentarer måste följa våra regler.

Obligatoriska fält *

*