Är du en av 1,2 miljoner som ska göra nytt pensionsval?

Är du arbetare och tillhör avtalspension SAF-LO, då kommer du inom kort att få omvalsblanketter från Fora.  Nu handlar det om pengar du tjänar in i din avtalspension under 2009 och framåt. Alla som omfattas av avtalspension SAF-LO ska göra ett nytt val. Många tycker att det här med pensionsvalen är krångligt. Det är en hel del man själv måste hålla ordning på.

Det viktigaste tycker jag är att Du själv vet vilket pensionsavtal du tillhör och hur du har placerat dina pengar. Det handlar om flera tusen per år och de här valen är ännu viktigare än att välja rätt el- och telefon bolag.

I min blogg vill jag förklara pension på ett enkelt sätt, så här får du en första bild som beskriver pensionen.

image  din penision bild

Många blandar ihop ihop premiepension från staten och avtalspension från jobbet. Många tror att de gjort ett aktivt val i avtalspensionen, men det stämmer tyvärr inte med verkligheten.

Gör du ett aktivt val i avtalspension SAF-LO då kan du även kryssa i återbetalningsskydd vilket innebär att dina pengar tillfaller familjen vid dödsfall. I ditt pensionsbesked som skickas ut från exempelvis FORA ser du hur mycket du har i pensionskapital i avtalspension.

Har du en lön på 19000 kronor per månad då  får du ihop ett kapital på ca 100.000 kronor på 10 år,  sen tillkommer värdeökningen på ditt kapital. Avtalspensionen handlar om mycket pengar som kan vara värt att säkra till familjen.  

Den pension vi får från jobbet är avtals- och tjänstepension (kuvert från Fora, Alecta, Bliwa, Electum, Pensionsvalet m fl). Hur mycket du får i avtalspension är helt beroende av hur mycket du tjänar och vilken arbetsgivare du har. För många kommer avtalspensionen att utgöra en stor del av den totala pensionen. 

Den pension du får från staten är premiepension och inkomstpension (det orange kuvertet) I pyramiden kallas det Allmän pension. I år får du som mest ca 800 kronor per månad i premiepension.

Jag har gjort några enkla beräkningar på vad en månadslön ger i pensionsinsättning. Tabellen visar pengar som du själv bestämmer över. Vet du var och hur du har placerat dina pensionspengar? 

   Marco Lenni Maria
Yrke   Vårdbiträde Gruvarbetare IT-chef
Lön 19000 27000 50000
Avtalspension 850 1075 6900
Premiepension 475 675 800
       

Dagens tips: Ta kontroll över din pension, gör din egen tabell och ta reda på hur din pension är placerad och om du valt återbetalningsskydd.

Lena Wallin

Spridningsknappar

  • Digg
  • Facebook
  • StumbleUpon
  • Technorati
  • LinkedIn
  • Google
  • del.icio.us
  • MySpace


Kommentarer

6 kommentarer

småland

En fråga: Om jag nu gjort ett val under detta året
(2009) får jag trots det en ny blankett med posten.
Nån som vet????????

andreas persson

Klok fråga!

För de som under året 2009 gjort ett omval innan aug kommer fora inte skicka ut någon omvalsblankett! Det är ju dock ändå så att de bolag som verkar inom avtalsområdet kommer försöka värva dig som kund och det är ju då möjligt att du den vägen kommer få blanketter hemsända till dig. Lyssna med ditt fackförbund om hur du skall göra och varför.

Stefan

Jag är 22 år kan jag göra ett aktivt val idag?
vad händer med min blankett? ligger den för bevakning fram tills att jag blir 25 år eller?

Lena Wallin

Hej Stefan.
Du kan inte göra val för nya pengar eftersom du inte har rätt till avtalspension 2009. Din blankett hamnar i runda arkivet. Men när du fyller 25 år kommer du få ett nytt valpaket från FORA. Om du har pengar placerade för tidigare år så finns de i ett sk ”fribrev”.
Har du råd tycker jag att du ska börja spara i ett privatsparande, det kommer ge dig en bra pension i framtiden.

Stefan

Jag har idag 4 olika förvaltare:
MITT PENSIONSBESKED SER UT SOM FÖLJER:

1: sparande i AMF Trad med övergångsregler
2: sparande i AMF Trad
3: Swedbank trad
4: Folo.

Är det någon vinst för framtiden att flytta 1-2-3 till folo?
kostar det något?
är 50 nästa är
hur skall jag agera?
handlar om ca:197.t kronor totalt

Lena Wallin

Hej Stefan!
Den fråga du tar upp gäller individuell rådgivning, jag hänvisar dig därför till våra certifierade rådgivare. Ring 0771- 950 950 och boka tid så får du den hjälp du behöver för att fatta ett klokt beslut.

Lägg till kommentar

Du kan skriva en kommentar eller skicka en trackback från din egen blogg. Alla kommentarer måste följa våra regler.

Obligatoriska fält *

*